Cum alegem corect un corp de iluminat în funcție de suprafața încăperii?

Cum alegem corect un corp de iluminat în funcție de suprafața încăperii2

Știi cum să alegi CORECT un corp de iluminat pentru livingul sau dormitorul tău? Ce cantitate de lumină ai nevoie pentru un confort vizual sporit și pentru desfășurarea activităților zilnice? Ai toate condițiile optime pentru a lucra, odihni sau socializa în cadrul locuinței tale?

Nu poți alege o lustră doar ghidându-te după designul acesteia. Pentru un grad de iluminare adecvat nevoilor tale, trebuie să alegi corect un corp de iluminat în funcție de suprafața încăperii. Calculul necesar de lumină pentru iluminarea unui spațiu este o temă care necesită o atenție deosebită. De calitatea luminii din locuința ta depinde sănătatea și randamentul fiecărui membru al familiei.

Pentru a te ajuta să alegi corect un corp de iluminat în funcție de suprafața încăperii, ți-am pregătit un tabel cu gradul de iluminare mediu recomandat în lumeni pentru fiecare cameră. Acest tabel este unul orientativ, care arată cu aproximație cantitatea de lumeni per metru pătrat. Însă pe lângă suprafața totală trebuie să ții cont de înălțimea tavanului și de activitățile din încăperea respectivă.

Intensitatea luminii per metru pătrat (mp) se măsoară în lumeni (lm).

Gradul de iluminare mediu recomandat în lumeni per metru pătrat în funcție de destinație

Pentru a calcula necesarul de lumină pentru o cameră trebuie să ții cont de:

  • Suprafața acesteia;
  • Tipul de activități desfășurate în încăpere;
  • Gradul estimativ de iluminare din tabel (lm/mp).

Iluminat bucătărie – această încăpere este fracționată pe mai multe zone, zona blatului fiind cea mai pretențioasă deoarece necesită un nivel de iluminare mai ridicat. Pentru suprafața de lucru va fi nevoie de minim 600 lm/mp. Pe lângă corpul de iluminat principal, această luminozitate poate fi obținută cu ajutorul spoturilor și a benzii Led. Combinând lumina principală cu cea ambientală, se poate obține o lumină optimă pentru spațiul de lucru.

Iluminat living – aici au loc o serie de activități pentru care sunt specifice mai multe tipuri de iluminat. Suplimentează în zona de lucru cu veioze moderne sau lămpi de podea. În zona de dining, deasupra mesei se poate amplasa un candelabru Led cu înălțimea reglabilă, chiar dacă sursa principală de iluminat este o lustră sau un alt candelabru. Astfel poți obține un efect estetic, atenție însă să se potrivească corpurile de iluminat. Armonia între stiluri și culori este foarte importantă. Pentru zona de relaxare sau pentru crearea unui ambient intim alege spoturi sau bandă Led. Pentru iluminatul general va fi nevoie de minim 400 lm/mp, acest grad de iluminare putând fi suplimentat cu cele menționate mai sus.

Iluminat dormitor – această cameră este destinată odihnei. Gradul de iluminare fiind unul mai scăzut, avem nevoie mai mult de o lumină odihnitoare, adică ambientală. 400 lm/mp fiind gradul mediu de iluminare. Pentru zona de citit, obține până la 600 lm/mp cu o veioză sau un lampadar. O altă soluție foarte practică și estetică sunt aplicele pentru perete, amplasate la capetele patului.

Iluminat camera copilului – locul în care își petrece cea mai mare parte din timp. Acolo se joacă sau își face temele. Deci sursa principală de iluminat trebuie să emită minim 400 lm/mp, pentru zona de birou fiind necesară o veioză reglabilă.

Iluminat birou – o încăpere în care este nevoie de concentrare maximă, deci și de o lumină de calitate, mai aproape de lumina naturală. Luminozitatea trebuie să fie una ridicată, de minim 450 lm/mp, sursa de iluminat general fiind completată de pendule, lămpi de masă sau veioze reglabile.

Iluminat hol – iluminatul în această zonă a casei trebuie să fie de minim 300 lm/mp. O lumină plăcută, cu scop orientativ.

Iluminat baie – gradul mediu de iluminare recomandabil este de 300 lm/mp. Deasupra oglinzii puteți monta o aplică cu lumina dirijată pentru a putea efectua cu ușurință activitățile specifice în acea zonă: spălat, bărbierit sau machiaj.

Iluminat scări – acesta se realizează sub trepte cu ajutorul benzii Led, aplice de perete sau un candelabru curgător. Gradul mediu de iluminare fiind de minim 300 lm/mp.

Iluminat subsol – pentru un iluminat general optim este nevoie de minim 300 lm/mp. Optează pentru aplice cu senzor de mișcare care îți vor facilitata ieșirea din această încăpere în situațiile în care vei avea mâinile ocupate.

Iluminat garaj – pentru iluminatul general este nevoie de minim 300 lm/mp. Acest grad de iluminare este insuficient dacă vorbim despre activități de lucru precum, verificarea motorului mașinii sau altele.

Exemplu: Avem de calculat nivelul de iluminare pentru un dormitor de 10 mp, unde activitatea principală va fi cititul.

Pentru iluminatul general vom avea nevoie de 400-600 lm/mp.

10 mp x 400 lm/mp = 4000 lumeni

Deci pentru iluminatul general vom avea nevoie de un corp de iluminat care să emită minim 4000 lm.

Pentru zona de citit va fi nevoie de o sursă suplimentară de iluminat. Aceasta poate fi: o veioză Led (fără abajur sau cu abajurul transparent), aplice pentru perete sau un lampadar.

Iluminatul general reprezentat printr-un corp de iluminat principal situat de regulă în centrul tavanului nu este suficient. Iluminatul general, include lustre, candelabre sau plafoniere. Întotdeauna trebuie adăugate surse ajutătoare de lumină, care să ofere suficientă lumină: focusată, dirijată ori ambientală, care să faciliteze activitățile desfășurate în diferite zone ale camerei.

Atenție! Unii producători trec puterea în Watti a corpurilor de iluminat, ci nu în lumeni. În acest caz, eficiența luminoasă se măsoară în felul următor:

Φ V (lm) = (W) × η (lm / W)

Fluxul luminos Φ V – Lumeni

Puterea – Watti

Eficacitatea luminoasă – η

Lumeni per watt – lm/W

Corpurile de iluminat cu Led au o eficiență luminoasă mai ridicată. Și se calculează astfel:

nW x 70 lm/W

nW – Numărul de watti

Exemplu: Pentru o lustră Led care are puterea de 75W, formula de calcul este următoarea:

nW x 70 lm/W: 75W x 70 lm/W = 5250 lumeni

După ce ai ales lustra cu puterea potrivită locuinței tale, te sfătuim să suplimentezi sursa de lumină principală cu câteva de ordin secundar: spoturi, bandă Led, aplice de perete, veioze sau lampadare.

Pentru un echilibru optim între lumina artificială și un confort vizual ridicat alege iluminatul inteligent la diferite nivele. Mai multe surse de lumină într-o încăpere vor oferi o lumină adecvată și necesară pentru orice fel de activitate. Iar datorită tehnologiei Led, poți regla intensitatea și alege tipul de lumină dorit: lumina caldă, rece, naturală și lumina de veghe.

Crește siguranța ta și a întregii familii cu sisteme de iluminat de ultimă generație: eficiente energetic, economice, ecologice și durabile.

Datorită tehnologiei LED, controlul luminii a devenit posibil.

Trimite acest articol unui prieten!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Spune-ne părerea ta

Te-ar mai putea interesa:

Back to Top

Caută corpul de iluminat potrivit pentru casa ta