Idei de amenajare bucătărie – Cum să creezi un ambient confortabil?

Candelabru Belleza Gold 3

Dacă până odinioară, bucătăria era considerată o încăpere destinată gătitului, în prezent acest loc a prins și alte contururi. Pe lângă cafeaua de dimineață și micul dejun, aici începe ziua noastră din care ne extragem energia și starea de spirit. Cana preferată, scaunul pe care ne așezăm și chiar o plantă cățărătoare sau în ghiveci ne sporesc sentimentul de confort și liniște. Iar serile se încheie tot aici, cu prepararea unei cine delicioase în familie, în care atmosfera joacă un rol extrem de important. În bucătărie ne petrecem timpul prețios alături de cei dragi și prieteni, ne împărtășim cele întâmplate de peste zi, iar uneori stăm și la o ceașcă de cafea cu o vecină. Așadar, este nevoie de o amenajare cât mai eficientă a spațiului, care să îndeplinească perfect rolul funcțional, dar și estetic. Un design plăcut și original al pieselor de mobilier, care trebuie să fie de o largă funcționalitate, elemente de decor care să ofere sentimentul de acasă, sau chiar obiecte hand made sau altele, cu valoare sentimentală.

În acest articol: Idei de amenajare bucătărie – cum să creezi un ambient confortabil, vom vorbi despre câteva idei originale de a-ți amenaja bucătăria în așa fel încât acest loc să-ți sporească starea de bine și de confort.

Înainte de a începe să-ți amenajezi bucătăria trebuie să pui pe hârtie obiceiurile pe care le ai și pe care vrei să le practici în acest loc, obiectele de care vei avea nevoie (electrocasnice, surse de iluminat).

Mai întâi, trebuie hotărăști în ce stil dorești să-ți amenajezi bucătăria. Stilul ales va dicta următorii tăi pași, deoarece în funcție de stil vei ști ce culori și forme să alegi.

Poți aborda următoarele stiluri: modern, clasic, minimalist, scandinav etc.

Stilul modern

O bucătărie amenajată în stil modern se caracterizează prin linii clare și simple, îmbinări perfecte, iar aspectul general inspiră confort. Stilul modern înseamnă utilizarea rațională a spațiului, combină nevoia și funcționalitatea cu spațiul disponibil. Materialele folosite specifice acestui stil sunt: inoxul, sticla sau piatra. Stilul modern înseamnă un spațiu aerisit și rațional, fără detalii stilistice încărcate sau obiecte extravagante.

Stilul clasic

Mobilierul clasic este realizat din materiale de calitate înaltă: lemn, copuri ceramice de iluminat, marmură. De asemenea, rolul său principal este de ordin estetic, de a trezi admirația. Acest stil este unul elegant, totodată flexibil și adaptabil. Nu suportă o încărcătură de elemente ornamentale, dar nu este nici impersonal. Este un stil compatibil cu o gamă variată de gusturi.

Stilul minimalist

Trăsăturile stilului minimalist sunt funcționalitatea și simplitatea. Acest stil este definit de materiale precum: lemnul, piatra, cărămida și betonul. Minimalismul se caracterizează printr-un decor uniform, aproape monoton. Într-o bucătărie amenajată în stil minimalist, pe locul unu stă organizarea, aceasta trebuie să fie perfectă. Orice fel de dezordine vine în contradicție cu minimalismul.

Obiectele decorative lipsesc din acest decor sau sunt reduse la elemente naturale: plante sau fructe, blatul fiind lăsat aproape gol. În stilul minimalist sunt prezente liniile simple și drepte, formele geometrice și materialele brute.

Stilul scandinav

Stilul scandinav dispune de o atmosferă caldă și primitoare, în care funcționalitatea joacă un rol important. Albul este culoarea care dictează principiile acestui stil. De aceea, o bucătărie scandinavă are multe suprafețe albe, contraste izbitoare, lucruri și obiecte bine organizate și ordonate meticulos.

Stilul scandinav se caracterizează prin materiale naturale, precum lemnul natur.

Mobilierul

Mobilierul de bucătărie poate fi o adevărată provocare. Criteriul principal după care se alege mobilierul este dimensiunea și forma bucătăriei. Dacă nu găsești un model potrivit pentru bucătăria ta, soluția ideală ar fi să faci unul la comandă.

Dacă dispui de o bucătărie mică poți încorpora rafturi suspendate pe care să-ți organizezi vasele, obiectele decorative, mirodeniile etc. Pe lângă faptul că sunt foarte practice și economisesc spațiu, rafturile suspendate plusează estetica decorului, făcându-l mai interesant și chiar artistic.

În bucătărie avem trei zone importante: spațiul de lucru (blatul și electrocasnicele), chiuveta și frigiderul.

Din fericire, designul bucătăriilor moderne este construit în așa fel încât îmbină în avans cele două zone de interes: blatul și chiuveta. Electrocasnicele putând fi amplasate după imaginație și preferințe.

Întrucât în zona blatului este nevoie de mai multă concentrare, puteți introduce aici o sursă ajutătoare de lumină: bandă LED. Banda LED va oferi o lumină adițională pentru spațiul de lucru, și de asemenea va crea un efect stilistic nemaipomenit. Banda LED poate fi fixată de corpul de sus al bucătăriei, sau sub blat – pentru a obține o atmosferă ambientală.

Bandă Led 1 Alb Rece

Blatul

Blatul reprezintă frontul de lucru și deci, este piesa centrală căreia trebuie să-i oferim o atenție deosebită. Pe lângă rolul său estetic, acesta trebuie să fie rezistent la zgârieturi și șocuri.

Blatul din granit este specific unei amenajări elegante. Granitul este un material foarte pretențios. Din cauza greutății sale, stâlpii de susținere trebuie să fie foarte rezistenți, iar decupajele realizate trebuie să fie foarte precise.

Blatul din stejar necesită finisaj ideal, lăcuit în mai multe straturi. Aceste condiții vor asigura o rezistență foarte bună la uzură și toleranță la temperatura ridicată a recipientelor fierbinți.

Blatul de marmură, specific bucătăriilor moderne, este foarte durabil, însă și foarte pretențios. Este vulnerabil în fața lichidelor și a petelor, de aceea porii săi trebuie acoperiți cu ajutorul unui lac special.

Gresia și faianța

Iată ce trebuie să știi atunci când alegi gresia și faianța:

Cea cu suprafața mată sau lucioasă – cea lucioasă creează un aspect mult mai luminos, însă într-o măsură mai mare pe aceasta sunt vizibile petele și amprentele;

Cea realizată din lut alb sau roșu – cea din lut alb are o durabilitate mai mare, fiind mai rezistentă la factorii externi.

Culorile

Optează pentru culorile care ți se potrivesc. Dacă ești adeptul albului, alege o bucătărie albă, iar pentru gresie și faianță o nuanță care să se combine bine cu albul: bej, gri, auriu.

Dacă dorești un decor vesel, alege un mobilier mai colorat sau vopsește pereții în culorii vii și îndrăznețe.

Plantele

Plantele sunt o expresie vie a naturii care ne îmbunătățesc starea de spirit și ne bucură privirea. Fie că sunt la ghiveci sau în vază, acestea vor spori estetica încăperii, împrospătând-o.

Verdele este garanția sentimentului de liniște și relaxare.

Corpurile de iluminat

Gradul de iluminare este foarte important într-o bucătărie, deoarece are un impact enorm asupra funcționalității acesteia. Însă corpurile de iluminat au și un puternic rol estetic, capabile de a transforma radical decorul.

Alegerea soluțiilor de iluminat se face în funcție de stilul amenajării și a suprafeței bucătăriei.

Pendulele și candelabrele LED sunt o soluție excelente de a ilumina acest spațiu, deoarece au înălțimea reglabilă și oferă o notă distinctivă interiorului.

Pendul Pearle Ovale

 

Candelabru Led Pacific White

Lustrele LED specifice spațiilor moderne, minimaliste și scandinave, oferă o distribuție uniformă a luminii în toată încăperea. De asemenea, majoritatea modelelor au trei tipuri de lumină: rece, caldă, naturală și intensitatea reglabilă. În acest mod, lumina poate fi adaptată cu ușurință în funcție de necesități. Luând în considerație faptul că se produc mulți aburi, iluminatul LED este rezistent la aburi, șocuri și vibrații.

Lustra Led White Lis

Avantajele tehnologiei LED sunt nemăsurabile pentru o locuință:

– are o distribuție mai bună a luminii;

– emite o lumină albă similară cu lumina naturală;

– oferă un iluminat sigur și eficient, fără efecte nedorite asupra vederii;

– consumul energetic este redus cu până la -80%;

– iluminatul LED este ecologic, nu emite mercur sau plumb;

– LED-urile au o durată de viață mai mare.

Candelabrele cu cristale sunt soluția ideală pentru bucătăriile clasice și elegante. Un accesoriu deosebit și plin de rafinament care va plusa estetica oricărui decor.

Candelabru Gold Atic

În amenajarea unei bucătării trebuie să ții cont de toate lucrurile care te bucură și îți oferă confort. Culorile care îți plac, texturile care te încântă, vasele, florile și decorațiunile care te impresionează. Creează în jurul tău un ambient personalizat care te reprezintă în totalitate: nevoile, gusturile și preferințele. Astfel, bucătăria ta va deveni locul preferat pentru ați începe ziua și pentru a o încheia frumos la o cină în familie.

Trimite acest articol unui prieten!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Spune-ne părerea ta

Te-ar mai putea interesa:

Back to Top

Caută corpul de iluminat potrivit pentru casa ta